Nekla - mobile.ntt.nekla.eu

Czwartek,  19 września 2019
Januarego, Konstancji, Leopolda
pl en de
top news mapa info kali kalh pano mstr galp mult advs inwe newsletter kontakto document

Spartakiada 2017
POWIĄZANE GALERIE
Koniec roku 2017-sprawozdanie
2017-12-31 Sylwia Wsolak
Pdf
Wyraź
opinię
artykuł archiwalny

Rok 2017, jak każdy poprzedni przyniósł dużo pozytywnych zmian i wydarzeń dla naszej wsi.

W kwietniu nastąpiło uprawa oraz zasianie trawy na placu rekreacyjnym obok świetlicy wiejskiej, prace związane z tym przedsięwzięciem w czynie społecznym wykonał sołtys wsi Julian Wsolak. W nadchodzącym roku ma  tam powstać altana z drewna.

26 sierpnia odbył się festyn wiejski. Zgromadzeni licznie mieszkańcy ci starsi jak i dzieci mieli zapewnione liczne atrakcje. Młodsi mieszkańcy mogli pobawić się z animatorami oraz skorzystać z dmuchanego zamku. Dla dorosłych był zorganizowany rzut kaloszem, który już stał się symbolem każdego festynu. W czasie zabawy, każdy mógł zjeść smakołyki z grilla, oraz placki i sałatki przygotowane przez mieszkanki wsi. Zabawa przy muzyce trwała do 22:00.

3 września sołectwo Barczyzna, na czele z sołtysem Julianem Wsolakiem  brało udział w spartakiadzie. Naszą małą miejscowość dzielnie reprezentowali; w skoku w worku: Monika Helwing i Monika Figas, w żółwiej jeździe na rowerze: Sylwia Wsolak, slalom z piłką: Michał Figas, siłowanie na rękę: Grzegorz Socha, rzut kaloszem: Szymon Nykiel, oraz przeciąganie liny: Szymon, Michał, Grzegorz, Borys. Wszyscy zawodnicy dali z siebie wszystko co dało sołectwu ostatecznie 3 miejsce. Sołtys również nie okazał się gorszy i po konkurencjach; rzut kaloszem, strzał do mini bramki oraz pchanie taczki z jajkiem na łyżce w buzi w kwalifikacji ostatecznej sołtysów uplasował się na 3 miejscu. Gratulujemy!!!

20 grudnia nastąpiło rozniesienie paczek dla dzieci na święta. W tym roku dodatkową atrakcją dla tych najmłodszych była wizyta Mikołaja w ich domach.

W naszym sołectwie w tym roku powstał pierwszy przystanek autobusowy, który znajduje się obok świetlicy wiejskiej. Zostały także posadzone drzewa w pasie zieleni przy drogach.

Pieniądze z funduszu sołeckiego zostały przeznaczone na dalszy remont świetlicy tzn. obniżenie sufitu, zamontowanie nowego oświetlenia, zakupiona została także lodówka oraz trawa do posiania na placu. 1000 zł zostało także przeznaczone na festyn.

Pdf
Wyraź